Tiede AYO-kirkasvalolasien takana

Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet viimeisen 20 vuoden aikana kirkasvalon kiistattomat, positiiviset terveysvaikutukset. Tutkimusten suorittajina on toiminut maailman johtavia instituutioita mukaan lukien Harvardin, Oxfordin ja Nasan tutkimuslaitokset.

Tutkimus- ja kehitystyön tuloksena on kehitetty teknologia, jolla voimme aktiivisesti hallita niin kutsuttua sisäistä kelloa. Luonnollisella ja turvallisella tavalla.

Kronobiologia

Tieteen haaraa, joka tutkii erityisesti ihmisen sisäisen kellon toimintaa, kutsutaan kronobiologiaksi. Viime vuonna lääketieteen Nobel-palkinto myönnettiin yhdysvaltalaisille tutkijoille, jotka tutkivat biologisen- / sisäisen kellon toimintamekanismeja.

Asiantuntijan lausunto:

”AYO on ensimmäinen askel sisäisen kellon henkilökohtaiseen säätämiseen. Se auttaa meitä parantamaan elämäntapoja, pysymään terveenä ja pitää lääkärinkin loitolla.” 

-Professori Bert van der Horst, Kronobiologia ja terveys, Erasmus University Medical Center, Rotterdam, Hollanti

 

Valo ja vireystila

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen:

” Valo on monien elimistömme toimintojen kannalta tärkeää, sillä silmille näkyvä valo paitsi suoraan nostaa vireystilaa, myös säännöllisesti toistuvana tahdistaa sisäisen kellon vuorokausirytmin. Jos yö on pimeä, niin käpyrauhasen soluista verenkiertoon erittyy melatoniinia. Melatoniinilla on väsyttävä vaikutus, ja se laskee ruumiinlämpöä ja vireystilaa sekä nukahtamisen jälkeen syventää unta. Talviöisin, kun biologinen yö on pisimmillään, melatoniinia erittyy pitkälle aamuun asti, mikä saattaa näkyä yöunen venähtämisenä, unikitkana ja väsymyksenä. Silmiin tuleva valo sammuttaa välittömästi melatoniinin erityksen. Sinistä väriä vastaavat näkyvän valon aallonpituudet (459–470 nanometriä) sammuttavat melatoniinin erityksen ja virkistävät tehokkaimmin. ”

Sinivalo ja tutkimukset

Sinivalon rooli 24 tuntisen uni-valverytmin säätämisessä on merkittävä. Kyseistä valonsädettä esiintyy auringonvalossa lukuisten muiden valonsäteiden lisäksi. Silmille auringonvalon eri valo taajuuksien sekoitus näyttäytyy vaaleana valona. Sinivalo on se valon taajuus ja värialue, joka vaikuttaa silmiemme valo-reseptorien kautta vireystilaan ja muun muassa “pimeähormoonin” eli melatoniinin tuotantoon. Oikein säädetyllä ja suodatetulla sinivalolla voimme jäljitellä turvallisella tavalla niitä positiivisia vaikutuksia, joita kirkkaan kesäpäivän auringonvalo meille antaa. AYO-valolasien käyttämä valo on sini-turkoosivaloa aallonpituusalueella 470nm.

Tutkimuksia, joissa käytetty samaa valotekniikkaa kuin AYO-kirkasvalolaseissa:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4758137/

https://jdc.jefferson.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1002&context=jmbcimfp

Vuorokausirytmi

Sisäisen kellon tahdistamista voidaan pitää elintärkeänä, sillä se säätelee toimintoja kuten liikkumiskykyä, mielialaa ja muuta aivotoimintaa.

Sisäisen kellon rytmi on usein ristiriidassa päivittäisen vuorokausirytmin kanssa ja tämän ilmenee monimuotoisina ongelmina joista yleisimpänä yleinen väsymys ja toimintakyvyn heikkeneminen. Ongelmat eivät ole vain kiusallisia vaivoja, vaan ne voivat johtaa myös vakavasti otettaviin terveysongelmiin kuten masennukseen ja sydän- ja verisuonisairauksiin.

Valohoidon on todettu auttavan tehokkaasti suurimpaan osaan ihmisistä

  • 70-90% ihmisistä hyötyy valohoidosta merkittävästi kun se toteutetaan oikein.

Kirkasvalolasien hyödyt

Lyhytaikaiset vaikutukset

  • Kun silmille heijastetaan tarkoin säädeltyä sini- turkoosivaloa, kehomme saa signaalin herätä ja melatoniinin tuotantotaso supistuu. Tämän tuloksena tunnemme itsemme virkeämmäksi luonnollisella tavalla.

Pitkäaikaiset vaikutukset

  • Käyttämällä AYO-valolaseja vähintään 20 minuuttia päivässä
  • Oikeaan aikaan päivästä
  • Optimoidulla valon intensiteetillä

Sisäinen kellomme rytmittyy haluamaamme vuorokausirytmiin. Tämän tuloksena unen laatu ja energia tasomme parantuvat. Piristävän vaikutuksen tuntee usein heti yhdestä valohoito kerrasta, mutta sisäisen kellon tahdistaminen ja tehokkain vaikutus saadaan käyttämällä valolaseja yhtäjaksoisesti vähintään 5 päivää. Paras mahdollinen hyöty saadaan usein 1-2 viikon valohoitojaksosta.

goAYO puhelinsovelluksen henkilökohtaisesti räätälöidyt valohoito-ohjelmat kertovat, miten saat valohoidosta täyden hyödyn irti. Sovellus kertoo milloin ja kuinka kauan sinun on käytettävä valolaseja.

AYO:n sinivaloteknologia

Valolaseissa yhdistyy kolme päätekijää, joiden avulla voimme vaikuttaa ihmisen sisäiseen kelloon:

Valon aallonpituus ja intensiteetti

AYO:n käyttämän valon aallonpituus on tasolla 470-475 nm ja intensiteetti 250 μWatt /cm². Näiden valo-ominaisuuksien on todettu olevan kaikista tehokkaimpia, kun halutaan rytmittää sisäistä kelloa.

 

Valohoidon oikea ajoitus

goAYO puhelinsovellus suunnittelee sinulle valo-ohjelmat, joiden pohjalta se suosittelee mihin aikaan päivästä kannattaa käyttää laseja ja milloin välttää valoa.

Valojakson kesto

Riippuen henkilökohtaisesta valo-ohjelmasta, puhelinsovellus kertoo kuinka kauan laseja kannattaa pitää päässä kerrallaan ja kuinka monta päivää valohoitoa on optimaalista toteuttaa.

Kirkasvalo

Kirkasvalohoitoa on kehitetty aina 1980-luvulta lähtien. Sen teho muun muassa talviseen väsymykseen on todistettu luotettavalla tavalla. Perinteinen, esimerkiksi pöydälle asetettava kirkasvalolamppu tuottaa vaaleaa valkoista valoa. Vaalea valkoinen valo sisältää näkyvän valon spektrin kaikkia värejä ja aaltopituuksia. Nämä värit pitävät sisällään esimerkiksi punaista, vihreää ja sinistä. Kun värit sekoittuvat, näyttäytyy valo silmälle vaaleana.

Vaaleaa valkoista valoa säteilevät kirkasvalolamput tuottavat  yleensä 2500-10 000 luksin valotehon valaisimesta ja säätö-ominaisuuksista riippuen. Tämän valotehon on todettu olevan toimiva sisäisen kellon säädössä.

Vaaleasta valosta, valon eri värien ja taajuuksien sekoituksesta pystytään viime vuosien LED tekniikan kehityksen ansiosta erottamaan vain se sininen valo, jonka positiiviset terveysvaikutukset on todettu olevan kaikista vaikuttavimmat. AYO-valolasien käyttämä sinivalotekniikka on kehitetty vastaamaan 10 000 luksin valkoisen valon vaikutuksia miellyttävällä ja turvallisella tavalla.

2000-luvulla valotekniikka on kehittynyt nopealla tahdilla ja erityisesti LED:it on ottanut suuria harppauksia. AYO-valolasien käyttämä led-valotekniikka on säädetty tarkoin valon aallonpituudelle, jonka on viime vuosien tutkimusten mukaan todistettu olevan vaikuttavin ihmisen sisäisen kellon säädössä.

Lasit käyttävät hyödyksi valon diffuusiotekniikkaa ja suodattimia, joiden avulla valosta saadaan tasainen, pehmeä ja miellyttävä silmälle. Valolaseja käytettäessä voi tehdä kaikkia normaaleja arkiaskareita eikä liikkuminen rajoitu paikoilleen, kuten esimerkiksi pöydälle asetettavassa kirkasvalohoito menetelmässä.

Suurin etu perinteisiin kirkasvalolamppuihin verrattuna onkin, että nyt pystyt toteuttamaan valohoidon missä ja milloin haluat. Lasit eivät vie paljon tilaa ja kulkevat helposti mukana. Valo-ohjelman aikana voit syödä aamupalaa, lukea lehteä, katsoa televisiota, tehdä töitä tietokoneella tai muuta vastaavaa normaalia arkista toimintaa.

Kirkasvalohoito on erityisen tarpeellinen pohjoisilla leveyspiireillä kuten Suomessa. Suomessa talvikuukausina lähestulkoon jokainen kokee jonkinlaisia muutoksia mielialassa ja vireystilassa. Jopa noin 30-40% väestöstä kärsii kaamosoireilusta, joka koetaan jo jollain tapaa ongelmalliseksi. Kirkasvalohoito tehoaa suurimpaan osaan ihmisistä.

AYO-valolaseilla voit taltuttaa talvisen väsymyksen, parantaa uni-valverytmiä, selviytyä helpommin vuorotyön aiheuttamasta vuorokausirytmien sekoittumisesta ja päihittää aikaerorasituksen matkustaessa, nopeammin kuin koskaan aikaisemmin.

Turvallinen ja tutkitusti todistettu menetelmä hyvinvointimme parantamiseksi

Luonnollinen

AYO-valolasit on turvallinen ja luonnollinen tapa sisäisen kellon optimointiin. Valolaseja, kuten myös muitakaan kirkasvalohoito menetelmiä ei suositella kuitenkaan käytettäväksi kärsiessä silmäsairauksista tai valon yliherkkyydestä.

Testattu

AYO:n käyttämä teknologia pohjautuu tutkitusti todistettuun kirkasvalohoito menetelmään noudattaen toimialan standardeja.

Henkilökohtaista

goAYO puhelinsovellus ja valolasit tarjoavat henkilökohtaista valohoitoa, joka mukautuu sinun aikatauluihin ja tarpeisiin.

Sertifioitu, vaikuttava ja maailmalla palkittu

  • AYO noudattaa EU:n CE-merkinnän vaatimuksia ja muita kansallisia direktiivejä.
  • AYO on todettu silmille turvalliseksi noudattaen EU:n direktiiviä IEC 62471. Laitteen sertifioinnin on tehnyt saksalainen riippumaton laitos (TUV Rheinland).
  • Travel Retail Award palkinnon voittaja vuonna 2018. Palkinnon voittajan on valinnut yli 5000 henkilön riippumattoman kuluttajan joukko, jotka ovat matkustelleet ympäri maailmaa ja kokeneet AYO:n hyödylliseksi Jet Lagin helpotuksessa.
  • Red Dot Award voittaja vuonna 2018. Palkittu kategoriassa bio- ja lääketieteet. Yksi arvostetuimmista tuotemuotoilu palkinnoista maailmassa.
  • AYO on voittanut myös lukuisia muita palkintoja, kuten Air France – KLM innovaatio palkinnon vuonna 2016.